9 Temmuz 2018 Pazartesi

KUKLA SHOW 0532 532 543 88 63 www.hasbora.net SAHNELİ EL VE İPLİ KUKLA GÖSTERİLERİ




KARAGÖZ



KUKLA



BUBBLE



SİHİRBAZ



ATEŞBAZ



JONGLÖR



FAKİRİZM



KUKLA SANATI BÖLÜMÜ

KUKLA SANATINI ÖĞRENMEK İSTERMİSİNİZ?

MASKELİ İNSANLAR KUKLA GÖSTERİSİ

İnsanlara maske takılarak kukla oynatılabilir. Çok büyük etki oluşturacak bir yöntemdir. Hareket alanı yüksek olacağı için çok beğeni toplar. Kukla figürlerini çoğaltmak için sadece maskelere ihtiyacınız vardır. Maske değiştirerek diğer bir rolün kılığına girilebilir. Hasbora Kukla Show’u sunduğum dönemlerde onca kuklayı tek, tek kontrol etmek zorunda kalıyorum. Kuklaların iplerinin karışmaması için olanca dikkat gösteriyorum. Nakliyeleri de bir hayli zor oluyor. Kukla sahnelerinde kuklayı oynatan görünmemesi gerektiği için çok teferruatlı bir sahne gerektiğini de belirtince ne anlatmak istediğim anlaşılacaktır. Oysa insan kukla show sunarken maskeler hiç yer tutmamaktadır. Sizlerde bu yöntemle çok karlı çıkarsınız.

KUKLA SANATININ TARİHİ

Tarihe değil sanatınıza odaklanın. Yazacak bilgileri olmayan yazarlar kitaplarını tarih bilgileriyle doldurarak bitirirler. Dünyamız da tarihi bilinmeyen hiç bir konu kesinlikle yoktur. Sadece bazı yaşam tarzları sonradan ortaya çıkmıştır. Tiyatro insanlığın var oluşuyla birlikte çıkmıştır. Kukla sanatı tiyatrodan hemen sonra bulunmuştur. Kitabınızda kukla tarihine çok fazla yer vermek istemiyorum. Nedeni ise size “kukla tarihini bilmek değil oynatmak para kazandırır.” Her hangi bir konunun tarihini öğrenmek zor değildir. Önemli olan sanatı öğrenmektir.

KUKLA SANATI NEDEN HEP VARLIĞINI KORUMUŞTUR

Kukla neden yüzyıllardır var veya kukla sanatı günümüzde neden hala seviliyor. Bir konu dünyada varlığını devam ettiriyorsa o konuya insanların ihtiyacı var demektir.
Kukla hangi ihtiyaçtan gelmiştir sorusuna yanıt; insanın “yönetme” arzusu ve isteği olduğu için kukla varlığını sürdürmüştür. Her insan yönetmeyi sever, kuklaları biz istediğimiz gibi yönetiriz. Dans ettirir oyunlar oynatabiliriz. Şarkılar, şiirler okutabiliriz. Her şey bizim yönetimimizdedir. Bu şu anlama gelmektedir. Kukla sanatı hiçbir zaman bitmeyecektir.






KUKLA SANATI

Kukla sanatı Türklerin önemli tiyatrolarından birisidir. Kukla sanatında sahne kurulmalıdır. Buna rağmen sahne kurulmadan da eğlenceli kukla gösterileri sunulmaktadır. Kukla gösterilerinde en beğenilen ve en çok ilgi gösterilen ipli kukla oynatımıdır. İpli kukla oynatmanız için kesinlikle bir sahneye ihtiyacınız vardır. Sizin görünmemeniz gereklidir. Kukla oynatacaksanız kolay kurulan kolay taşınan sahneler yapmalısınız.

İPLİ KUKLALARIN TOPLANMA TEKNİĞİ

Kuklanızı oynatırmış gibi havada tutunuz. Tutacınızı hiç döndürmeden sadece kuklanızı beş tur döndürünüz. Şimdi ise kuklanızın ipini tutacınızın aralarından geçirerek bitiriniz. Bunu anlaşılır deyimle bir örnek verelim. Elimizde iki metre bir ip var ve sarmamız gerekiyor ne yaparız. Hemen elimize bir kâğıt veya bir karton alıp başlarız ipimizi bitirmeye aynı bu şekilde kuklamız gerginleşecek kadar sarmalıyız. Böyle yaparsak çözmesi de kolay olmaktadır.
Kukla sanatında tüm kuklaları tek bir sanatçı yönetir. Kuklabaz tüm kuklaları konuşturur. Dans ettirir ve oynatır. Türk halk tiyatrosunun bir kolu olan kukla sanatı da karagöz, orta oyunu ve köy tiyatrosuna benzer. Örneğin güncel konular kukla oyunlarında da islenmektedir.



MASADA OYNATILAN KUKLALAR

Masa kuklaları günümüzde daha fazla yaygınlaşmaktadır. Masa kuklası oyununda kuklacı seyirciler tarafından görünür. Masa kuklasının baş kısmında kuklayı oynatacak aparat bulunur. Kuklacı oyun oynarken kuklanın baş kısmını bu aparatla hareket ettirir. Masa kuklasının ellerini ise tutarak hareket ettirir. Biraz önce son dönemlerde çok yaygınlaşıyor dememizin asıl nedeni masa kukla oyununda sahne kurma gereksinimi yoktur. Bu zahmete girmek istemeyen kukla sanatçıları masa kuklası oynatırlar. Böylece sahne kurmak ve toplamak içinde zaman kaybetmemiş olurlar. Karagöz ve kukla gösterilerinde sahne kurmak ve toplamak gerçekte zaman almaktadır. Ben bunu çok seri kukla ve karagöz gösterileri yaptığım dönemlerden bilmekteyim. Birde bu zorluğa sahne ekipmanlarının nakliye trafik ve ulaşım zorluğunu ekleyince gösterilere yetişme zorluğu yaşayabiliyorsunuz.

İPLI KUKLA OYNATIMI

Kuklalarınızı ipli çalışacaksanız iki veya üç kuklayı yan yana aynı tutaç üzerine monta edebilirsiniz. Üç kuklayı aynı anda sahneye çıkarıp oynatabilirsiniz. Kuklalarınızı tek, tek hazırladınız ise iki elinize dört tane kukla alıp oynatma şansınız bulunmaktadır. Bir elinize iki tane diğer elinize bir tane alıp toplam üç kuklada oynatabilirsiniz. İpli kuklaların bir özelliği de ağır olmamalarıdır, o yüzden zorluk çekmezsiniz.
(“Kuklalar iplerini koparmazsa kuklacı kuklaları istediği gibi yönetir.”)

KUKLA SANATÇILARI

Biz kukla sanatçıları özgürlük sevdalısıyızdır. Kukla sanatçıları tek kişi olarak sahnesini kurup kuklasını oynatır. Yine birçok kukla sanatçısı kuklasını kendisi yapmaktadır. Kukla sanatçıları yönetilmeyi sevmezler. Kukla sanatçılarının ayrıcalıklarından biriside kötülüklere karşı çıkmalarıdır.

KUKLA VE MÜZİK

Kukla sanatı müzikle birlikte sunulduğu için beğenisini hiç bir zaman yitirmemiştir. Sizlerde kuklalarınızı oynatırken müzik kullanmanız yerinde olacaktır. Kukla sanatı karagöz sanatına çok benzediği için hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Örneğin kuklalarınızı perdenin önüne çıkardınız aynı tasvirler gibi kuklalarınızda konuşturacaksınız. Yine ayrı seslere ihtiyaç duyacaksınız.

KUKLA OYNATIM MODELLERİ

Kukla görsel bir sahne sanat sayılmaktadır. Kukla oynatırken hiç konuşmasanız bile olur. Müzik çalarak kukla oynatan kukla sanatçıları çoğunluktadır.

EL KUKLASI

El kuklası oynatırken perde kurmadan elinizde oynatabilirsiniz. Seyircilerin sizi görmesi sorun değildir. Siz oyununuza ister tek ister iki kukla ile devam edebilirsiniz. Bu sistemde kukla oynatmanız seyircide netlik oluşturacaktır. Sizi ve kuklaları gördükleri için seyirciler çok mutlu olacaklardır. Perde kurma zorluğu da yaşamayacaksınız. Daha doğrusu kuklalarınızı alıp etkinliklere gidebileceksiniz. Diğer kukla oynatım modellerine nazaran çok rahat bir tekniktir. İlgi çekmek gayet kolaydır. Seyirciler sizi gördüğü için tanıtımınız daha kolay olacaktır. Show sanatını gözlemleyecek olursak benzetmenin uygunluğu hemen anlaşılacaktır. El kuklasında düşünsel kurma olanağınız daha yoğun olacaktır.  El kuklalarının sopalı ve sopasız modelleri bulunmaktadır. Sopasız olanların içersine elinizi sokup oynatabilirsiniz.

KONUŞAN EL KUKLALARI

El kuklaları oynatılırken de perdeye gerek duymayacaksınız. Nedenine gelince kuklayı oynatanı seyircilerde görünür. Kukla sanatçısı bir sandalyeye oturur kuklasını kucağına alır. Kuklanın içersine elini sokar kuklayı hareket ettirir.  Kukla sanatçısı senaryoya göre kuklayı konuşturur. Bu tür kuklaları oynatmanın başlıca teknikleri arasında dudakları kapatmadan konuşmaya alışmak yeterlidir. Hayalilerin hepsi kukla oynatabilir. Hayaliler birçok sesi rahatlıkla çıkardığı için kesinlikle başaracaktır. El kuklasında sadece iki sese ihtiyaç vardır. Esas olan biri kalın ses biri ince ses olmalıdır.
Kukla oynatırken ise akıcı bir dille oynatmak gerekir. Bir yazıyı okuyormuş gibi kukla oynatmamalıyız.

KUKLA PERDESİ YAPIMI

Kukla perdesi imalatını anlatmadan önce şunu bilmelisiniz. “Kuklalar oynuyor ama kuklaları oynatan ortada yok” İşte bu kavram gerçektir şimdi bu kurala göre hareket etmeliyiz. Sizin yapmayı öğrendiğiniz karagöz hacıvat perdenizin önüne kukla boylarınız kadar bir perde diktirmeniz yeterli olacaktır. Anlaşılır anlatımla karagöz tasvirlerinizin oynadığı beyaz perdenizin yerine bir kumaş yapacaksınız kuklalarınızı bu aradan sallayıp oyuna devam edeceksiniz. Ellerinizi seyirciler göremeyecek şekilde ayarlayınız. Siz perdenizin arkasında olacaksınız. Ön taraftan sadece kuklalar görünecektir.

KUKLA SAHNESİ VE SES SİSTEMİ

Kitabınızda yazan teknikler metotlar ve tüm sistemler deneyimler sonucunda elde edilmiş olup kitabınızı yazarken bir aksilikle karşılaşmamanız için tekrar, tekrar test edilmiştir. Hiç zorlanmadan gösterilerinizi sunabileceksiniz. Ses sistemine gelince sahnenizin sağ tarafına daha net söylemle kolay ulaşabileceğiniz bir yere asmalısınız. Bu ses sisteminin bir tanesinde ses kısma düğmesi vardır onu kolay uzanacağınız bir yere takınız. Bilgisayarlara takılan hoparlörlerin büyükleri işinizi görecektir. Bu ses düzenleri boy boydur dizüstü bilgisayarlara ve cep telefonlarına uyumludurlar. Gittiğiniz yerin durumuna göre ses düzeninizi temin ediniz. Mikrofonla konuşabileceğiniz sistemi de elde etmelisiniz. Telsiz mikrofon kullanmayacaksanız sahnenize mikrofon takacak bir düzen kurmalısınız. Bu mikrofon ayaklıkları olabilir. İsterseniz mikrofonu boynunuza asacak sistemlerde hazırlayabilirsiniz. Yapımı çok kolaydır. Malzemesi de kalın inşaat telinden başka bir şey değildir.

KUKLA VE EĞİTİM

Ana okullarında kukla oyunları oynatılmaktadır. Bunun nedeni ise oynayarak öğrenmeyi sağlamaktır. Anaokulu öğretmenleri kukla sanatını sevdirme amaçlı çocuklara kukla yapmanın tekniklerini öğretmektedirler. Çocuklar bir yetişkinin otoriter bir şekilde yalan söyleme kurallara uy öz bakımını yap demelerini önemsemezken sevimli dans eden oynayan kuklanın söylediklerini aklında tutar ve uygular.

İPLİ KUKLALAR

Kukla sanatında en belirgin modeller iple oynatılan kuklalardır. İpli kuklaların en işe yarayan tarafı insanın tüm yaptığı hareketleri yapmalarıdır. Otururlar, diz çökerler, uyurlar en önemli hünerleri oynarlar.





  
İPLİ KUKLALARIN KARIŞMASINI ÖNLEMEK

İpli kuklaların karışmaması için kuklalarınızın bütün iplerini bağlamanız gereklidir. Bunun için zil teli kullanabilirsiniz. Plastik poşetlerin ağzını kapatmak için kullanılan kolay eğilen telleri de kullanabilirsiniz. Kuklanızı oynatmak için tuttuğunuz ahşap bölümün on santim altından bütün iplerinizi kavrayınız ve bağlayınız. Kuklalarınızın ipleri hiç bir zaman karışmayacaktır. Herhangi bir nedenle kuklalarınızın ipleri karışırsa şu yöntemlerle çözebilirsiniz. Kukla tahtanızın bir tanesine odaklanıp o tahtanın ipinin gittiği yönü takip ederek çözünüz. Bu yöntemi şöyle düşünürseniz konuyu çok iyi anlayacak karışan kuklalarınızı kolaylıkla çözebileceksiniz. Uzun bir kablo karıştığında hemen kablonun bir ucunu buluruz daha sonra bulduğumuz ucu karışık bölümlerden geçirerek çözeriz. Kuklalarınız çok aşırı karıştığını ve bir türlü çözemediğiniz ortamlarla karşılaşırsanız bununda çözümü vardır. Bu çözümü ise en akılda kalıcı örnekle anlatmamız gerekirse bilgisayarımızdan örnek verebiliriz. Bilgisayarımızda bir sorun yaşarsak örneğin virüs henüz yeni bulaşmaya başladığını hissedersek kolay kurtulmanın tekniği sistem geri yüklemektir. Bazı durumlarda bu etkili olmazsa diğer yöntemleri uygulamamız gereklidir. Kuklalarımızın da karışan iplerini kolay yönden çözemezsek kuklaların iplerini çivilerinden çıkarıp tekrar yerlerine takmalıyız. Önlem alırsanız işinize önem verirseniz sorunlarla karşılaşmazsınız. Kuklalarınızı aynı ambalaja koymayınız birbirlerine karışabiliyorlar. Bunun için her kuklayı önce ayrı, ayrı paketleyiniz, daha sonra hepsini aynı torbaya veya sandığa koyunuz.

KUKLA SANATININ İŞLEYİŞİ VE TARZI

Ünlü popüler kültürü hak eden kişilerin kuklalarının yapılıp oynatması ünlülerle yakın olma isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu şunu anlatmaktadır, kukla sanatının içeriğinde taklit isteği bulunmaktadır. Kuklalar iletişim ihtiyacına da cevap vermiştir. İletilmek istenen mesajlar kuklalar sayesinde iletilebilir.

GÜNÜMÜZDE EN MODA SANATLAR ARASINA KATILAN KUKLA SANATI

“Başlıyor, başlıyor kukla show başlıyor.”
Kuklanın sevilmesinin ve günümüze kadar gelebilmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar nelerdir diye bir araştırma yapacak olursak. İnsanların iç dünyası ile ilgilidir. İnsanlar yönetme sevdalısı olarak dünyaya gelirler. Hükmetmek hükümet olmak her insanın vazgeçemediği her zaman elde etmek için savaş verdiği bir olgudur. Dünya coğrafyalarında yapılan tüm seçimlerin nedenli fırtınalı geçtiğinden bahsedersek her şey anlaşılacaktır. İnsanlar kendi çıkarları doğrultusunda, etrafındaki canlı ve cansız her şeyi kullanır. Kukla sanatının günümüze kadar gelme nedenlerinin en bilineni kuklaları kullandığımızda rahatlamamızdır. Kullanma hevesimizi giderebildiğimiz için kuklaları çok severiz. Hele de biz kuklacılar onlarla konuşuruz. Gösterilere götürürken sanki canlı varlıklarmış gibi hassas davranırız. Gösteri bittiğinde onlara teşekkür ederiz.



TİYATRO SAHİBİ VE YÖNETMEN OLACAKSINIZ

Kuklalar birer oyuncudurlar, oyundaki rollerine göre sıraya dizilirler. Sıraları geldiğinde birer aktör gibi rol yaparlar. Sizlerde bu yazıları okuduğunuzda kukla sanatçısı olacaksınız. Kuklalarınızı özenle sıraya dizeceksiniz. İnsanlar neşeli gösteriler seyrederken sizlerde hak ettiğiniz parayı kazanacaksınız. Kukla sanatçısı birçok etkinlikte en tercih edilenler arasındadır. Siz kendinizi bir tiyatro gurubu gibi hissederseniz başarılı olursunuz. Siz tiyatro sahibi, yönetmen ve başrolsünüz. Diğer oyuncularda kuklalarınız. Onları sevip özenle koruduğunuzda size faydalı olacaklardır.

EĞİTİMDE KUKLA

Kukla sanatı ile eğitimin birleştirilmesinin ne zaman başladığını analiz edecek olursak çok ilginç bir cevapla karşılaşacağız. İnsanlığın var olduğundan beri yer yüzünde olan kuklalar bizim eğitilmemize katkı sağlamışlardır. Henüz biz bebekken “yemek yemediğimizde sen yemezsen kukla hemen yiyip bitirecek” dediklerinde hemen yemeye başlardık. Buna benzer onlarca eğitim bize kuklalarla verilmiştir.

KUKLALAR NELERDEN YAPILIR

Kuklalar dünyamız da en çok bulunan topraktan yapılmıştır. Toprak haricinde ağaçtan yapılan kuklalarda vardır. İlk insanda kuklasını ağaçtan yapmıştır; günümüzde de yine ağaç kullanılmaktadır. Topraktan yapılan kuklalar ağır oldukları için görsel amaçlı kullanılmışlardır.
Kukla gösterilerinizi her yerde sunabilirsiniz. Sahnenizi götürüp kurduğunuzda orası artık bir tiyatro salonudur. Tiyatro oyuncularınızı da yanınıza aldınız mı hiçbir sorun kalmaz. Sizin yerinize bir tiyatro gurubu davet edilmiş olsaydı, en az on tiyatro oyuncusuyla irtibat kurulması gerekirdi. Kukla sanatının tercih edilme nedenlerini yazacak olursak ayrıca bir kitap yazmamız gerekir. Turnelere bir tiyatro gurubu davet edildiğinde konaklama ve diğer masrafların ne kadar tutacağını organizatörler çok iyi bildiği için kukla sanatçılarını tercih etmektedirler. Bir diğer detay ise tiyatro sanatçılarını davet eden kurumların tiyatro salonları da olması gerekir. Kukla show tüm sorunları ortadan kaldırdığı için en çok tercih edilen sanatlar arasında varlığını korumaya devam etmektedir.

OKULLARDA EN GÖZDE TİYATRO KUKLA SHOW

Son dönemlerde popüler hale gelen kukla sanatçısı olacaksınız. Özel ve devlet okulları yetkilileri siz kukla sanatçıları ile çalışacaklar. Halkın beğenisini elde eden kukla sanatı gelecekte de var olacaktır. Ana okulların da öğretmenlerinden kukla seyreden ilköğretim öğrencileri anılarını tazeleme adına sizleri çok seveceklerdir.
Kuklaların ağızları kaşları burunları hatta göz kapakları bile oynayan el kuklaları vardır. Ayrıca Kol kuklası, Parmak kukla, vantrolog kuklalar vardır.




VANTROLOG OLMANIN YOLLARI

Vantrolog kukla ustası olmak istiyorsanız kendinizde yaşama sevinci oluşturmalısınız.

Gösterilerinizi sunarken konuşma anında fazla nefes almamalısınız.

Vantrolog gösterileri oldukça kolaydır. Yeter ki vaz geçmeyin.

İpli kukla oynatımında kuklaların ipleri birbirlerine karışırken vantrolog kuklalarda kesinlikle sorun yaşamazsınız. Bu yüzden çok kolay oynatılırlar.

Vantrolog kursları almaya başladığımda öğrenmeye çok hevesliydim. Çok meraklı olduğum bir sanattı. Vantrolog derslerini öğreten öğretmenim benim şan dersi aldığımı öğrenince sen çok avantajlısın demişti. Ben buna çok sevinmiştim. Kursta öğrendiklerimi hemen hem de defalarca tekrarlıyordum. Beni diğer insanlardan daha üstün göstereceğine inandığım vantrolog sanatını öğrenmek çok heyecanlandırmıştı.

Öğretmenimizin sır saklamadan öğrettiğini gördüğümüzde dehşet denecek ölçüde sevinmiştim.

Sizlere yıllar içersinde tecrübe ettiğim tüm bilgileri aktaracağım.

Her şeyden önde taklide dayalı bir yapıyı öğreneceksiniz. Çevrenizde iyi taklit yapan yakınlarınız varsa onları yakından izleyin. Ağız hareketlerine dikkat ediniz. Bana esin kaynağı olan büyüklerimin iyiliğini hiç unutmayacağım.

Şimdi size önemli bir tüyom olacak. Bu ipuçları ile vantrolog sanatçısı olacaksınız. İstediğiniz her hangi beş harfi bir kâğıda yazınız. Ağzınızı dudaklarınızı hareket ettirmeden konuşmaya çalışacağınıza söz verin. Bu doğrultuda hareket edin. Kendinizi rahat hissetmeye çalışın. Şimdi ağzınız kapalıyken seçtiğiniz beş harfi çalışmaya başlayınız. Üst dudağınızı biraz ileri götürdükten sonra harfleri söylemeye çalışınız. Sonra alt dudağınızı ileri itip üst dudağınızı geri çekerek harflerinizi tekrarlayın. Bu çalışmanızı cesaretle büyük bir mücadele ile sürdürmeye devam ediniz.

Ağzınızı açmak zorunda hissettiğiniz harfler olabilir. Bunu aşmanın tek yolu bu harfleri sürekli çalışmanız gerekmektedir. Bir diğer yapacağınız yol ise o harfin yerine o harfe benzer bir harf kullanmaktır.





ÇUBUKLU KUKLA

Bu tür kuklalar ben hasbora olarak en çok sevdiğim kukla türleridir. Nedeni nedir bu sevginizin derseniz. Çubuklu kukla çalışırken kukla sanatçısı görünmez. El kuklası çalıştığınızda seyirci hem kuklanızı hem de sizi görür. El kuklasını oynatabilmeniz için kuklanızla beraber sahneye çıkmalısınız. Ayakta veya oturarak kuklanızı oynatmanız gerekir. Çubuklu kuklalarda ise perdenin arkasına geçip seyirciler sizi görmeden kuklanızı oynatabilirsiniz. Karagöz sanatında ki tasvirlerde birer kukla sayılırlar.

SU KUKLASI

Evet, siz kukla sanatı sevdalıları olarak tahmininizde yanılmadınız. Kuklalar suyun üzerinde kuklacıda suyun altında kuklalarını hareket ettiriyor.

DÜNYANIN İLK KUKLA OYUNU VE SAHNESİ

Dünyamızda ilk sahne ağaçların altına yapılmıştır. Kukla sanatçısı ise ağacın tepesinde gizlenerek oyununu sergilemiştir. Bu sistem uzun süre yaygınlaşarak devam etmiştir.

SOSYAL MEDYADA YER EDİNMEK İÇİN KUKLA SHOW KEYWORDSLARI BULUN
kuklaperdesi, kuklabazlar, insan kukla, ünlülerin kuklası, kulacıların sırrı, kukla mesleği, kiralık kukla, kukla insan, profosyonel kukla show, kukla show, kukla gösterisi, kukla show İstanbul, kukla show malzemeleri, sihirli kukla show, sihirli kukla, kukla show efendisi, kukla show kralı, kukla show illüzyonisti, kuklaman, ünlü kuklaman, kukla sırrı, kukla show tüyosu, zıplayan kukla, kukla tekniği
kukla show karografileri, kukla show figürleri, has kukla show, hasbora kukla show, kukla show fiyatları, kukla show sanatçıları,
kukla show malzemeleri, kukla show kursu, kukla show eğitimi, kukla show sunanlar, kukla show sanatçıları, kukla show eşyaları, kukla show ekipmanları, kukla show donanımları, kukla show ekipmanları, kukla show kitabı, kukla show nedir, kukla show sanatı, kukla show öğrenmek, kukla show nasıl, kukla show sünnet, kukla show düğün, kukla show doğumgünü, kukla show sahnesi, kukla show yapımı, kukla show sahne imalatı, kukla show, kukla show gösterileri, kukla show bilgisi, kukla show eşyaları, kukla show organizasyon, kukla show yapanlar, kukla show donanımı, kukla show seyretmek, kukla show eğlenceli, kukla tarihi, kukla izle, kukla zamanı, kukla gösterisi izle youtube, kukla oyunları, kukla çizgi filmleri, kukla tiyatrosu bölümleri, kukla satın al, kukla tiyatrosu nedir, kukla show izle youtube, kukla izle türkçe dublaj, eski kukla çizgi filmleri, kukla oynatmak, kukla tiyatrosu İstanbul, ipli kukla gösterileri izle, el kukla gösterisi izle, kukla gösterisi yetenek sizsiniz, kukla gösterisi için hikaye, kukla gösterisi okul öncesi, kukla gösterisi metinleri, kukla gösterisi sözleri,  kukla gösterisi İstanbul, kukla show molfix, ibiş kukla gösterisi, kukla gösterisi İzmir, kuklabaz nedir, kukla kitabı, kukla oyunu nedir, kukla show reklamı, İngilizce kukla oyunu




KİTABIN ADI: SAHNE GÖSTERİ VE PERFORMANS SANATÇISI OLMANIN YOLLARI

SANATÇI OLMAK İSTİYORUM

SANATÇI OLMANIN TÜM SIRLARI VE PÜF NOKTALARI

ÖN KAPAK

KARAGÖZ HACIVAT MEDDAH TİYATRO KUKLA SUNUCU STAND UP BUBLE SHOW
SANATÇI OLMAYA GİDİYORUZ

SANATÇI NASIL OLUNURUN CEVABI BURADA
HER ŞEYİN MODASI KAÇAR SANATIN MODASI KAÇMAZ
GÜLEREK OYNAYARAK EĞLENEREK PARA KAZANMAK İSTER MİSİNİZ?
SANATÇI OL; MUTLU OL

BİYOGRAFİ
Hasbora güzelrüzgar uluslar arası sahne gösteri ve performans sanatları festivalleri düzenlemektedir.
Sahne sanatları aşığı olan yazarın jonglör, illüzyon, ateşbazlık, karagöz hacıvat sanatını öğreten kitapları yayınlanmıştır.
Sosyal yaşam ve kişisel gelişim kitapları arasında cesaretli olmanın yolları ve korkularımızdan nasıl kurtuluruz bazılarıdır.
Kitaplara olan sevgisinden dolayı kültür merkezlerinde kitap fuarları düzenlemektedir.

ÇOK MUTLUYUM

Neden sevinçliyim. Sanata sanatçı olmaya dair sırları okurlarıma açıkladım. Bu yazıları okuduğunuza göre sanatçı olmak için en önemli hamleyi yaptığınızı anladım. Sizlere sanatçı olmanın tüm kodlarını aktardım. Şimdi sıra mutluluğumu sizlerle paylaşmaya geldi. Sanatçıları görünce cennete gitmiş gibi sevinen; elleri acıyana kadar el çırpan bireyler imrendikleri sanatçıların yerine geçecekler. Durumlar değişecek. İtiş kakış sanatçıları seyretmeye çalışırken gına gelen insanlar şimdi kendi geleceklerini şekillendirip sanatçı olacaklar. Sahne gösteri performans sanatlarını yakından tanıtmanın ve sevdirmenin yollarından biriside o konuda eserlerin olmasıdır. Daha önce illüzyon, ateş yutan adam, karagöz hacıvat öğreten kitaplar yazdım. Şimdi ise jonglör ve akrobasi sanatı ile ilgili kitabımı yayınlamak ve sizlere ulaştırmak çok harika ve süper bir duygu olduğunu belirtmek istiyorum. Hiç mi hiç şüpheniz olmasın sanatçı olacak ve kazançlı çıkacaksınız. Bu yüzden çok mutluyum.


Yayınevi yetkililerine sonsuz teşekkürler.

ÜNLÜ OLAMAYAN SANATÇILAR NE YAPMALILAR

Kitabınızda ünlü olmanın tüm yollarını bulacaksınız. Bulduğunuz sırları ve tüyoları kesinlikle not alıp aklınızda kalması için tekrarlayınız. Sanatçı seyirci ile ahenk içersinde olmalıdır. Çağımız artık sanat çağı oldu. İnsanların sanat ilgisi bu günlerde aşırı artış göstermeye başladı. Herkes sanatçı yetiştiren kursların dershanelerin peşine düştü. Sanata olan büyük çaptaki artıştan sizlerde istifade edeceksiniz. Hangi sanatı seçtiyseniz hemen hazırlıklarınızı yapınız. Ünlü olabilmeniz için devasa hedefiniz olmalıdır. Yeni ve benzersiz yollar deneyen her sanatçı ünlü olmuştur.





YAYINEVİ YÖNETİMİ

Sanatçı olmak çok kötü diyenler için en büyük fırsat olduğunu düşünüyoruz. Daha önce sanat kitapları yayınlanan yazardan yeni bir kitap daha

Yepyeni bir dünyaya güzel bir yaşam tarzına hızlıca geçme hevesiniz varsa kitaptan yararlanın.

ARKA KAPAK

Amacınız sahne sanatçısı olmaksa size duyurumuz var. Dikkat! Elinizdeki kitap sanatçı olmanıza yol açar. Beklediğinizden daha basit bir şekilde sanatçı olacaksınız. Sanatçı olmanın bu derece kolay olacağını bilmiyordum diyeceksiniz.
Sahnelerin tozunu dumana katma fırsatı şimdi elinize geçti.

Hayallerinizin gerçekleşmesini geleceğinizin sağlamlaşmasını çevrenizin genişlemesini istemez misiniz?


Kitap sizi sanatçı yapacak. Sanat tutkunlarına müjde sanatçı olmayan kalmasın.

Herkes sanatın içinde olsun. Sanatçı olmanın rotası elinize geçmişken bırakmayın. Hem havalı göz alıcı üstelikte çok paralı bir sanatım olsa ne iyi olurdu diyorsanız dileğiniz gerçekleşti.

Yeter ki rotanızı sanata çevirin. En karizmatik sanatlar sizin olacak. Kitap sizi bekliyor ve bunu garanti ediyor. Sanatçı olma fırsatını yakalamışken elinizden bırakmayın. Haydin seyirci olmaktan sıyrılın; hazırsanız sahnelere gidiyoruz.

Sanatçı olun hayatınızı kolaylaştırın.

Gazetelerde vasıfsız ilan bölümlerine bakmaya son! Seyirciliğe son! Yeter artık daha ne kadar seyirci kalacaksınız.

Bir an önce sanatçı olun toplumda söz hakkınız olsun. Ün şan şöhret sizi bekliyor. Sahnelerde yerinizi alın. Başka sanatçılara aşkınız bitecek. Sizlerin hayran kitleleri olacak.

Sanatçı olduğuna pişman olan yoktur. Sanatçı olamadığı için pişman olan vardır.

SEYİRCİLER VE SAHNE SANATLARI

Hangi sahne gösteri performans sanatını sunuyorsanız sunun seyirciyi gösterilerinize katın. Kukla karagöz meddahlık gibi sanatlar yapıyorsanız sahneye seyirci almanız zordur. Böyle durumlarda seyircilere sorular sorun. Çocuk seyircileriniz varsa onların eşlik edeceği ortamlar oluşturun. Kukla ve karagöz sanatı bilmece sormaya elverişlidir. Ben hasbora kukla show programımı sunarken seyircilerle birlikte şiirler okuyorum. İngilizce eğitimi içeren oyunlarımda seyircilerle sürekli kontaktayım.




SANATTA PLANIN ÖNEMİ

Sanat hayatımda en büyük yardımcım plana önem vermem olmuştur. Bu tüyo sizin sanat hayatınızı kesinlikle kolaylaştıracaktır.

Önce yapacaklarınızı yapılması gerekenleri dikkatlice yazınız. Bu planınıza özen gösterdiğinizde her şey yoluna girecektir. Biz buna sanat mühendisliği de diyebiliriz.

Biraz önce belirttiğimiz planlama sahne ekipmanlarınızı hazırlarken veya sahnede geçerlidir. Sanatın her aşamasında yapacaklarınızı yazın. Yaptıklarınızı listeden çıkarın. Prova tekrarlarından asla usanmayınız, çünkü sizi başarıya götürecek sırlar bunlardır.

Bir önemli jargondan daha bahsedeceğiz. Son prova sanatta en önemli ayrıntıdır. Son provanıza çok önem veriniz.

SANATA GÖSTERDİĞİNİZ ÇABALARINIZ BOŞA GİTMEZ

Kitabın ana fikri “ver elini sahnelere gidelim.”
Sanatçı olmanın temelini kapsayan püf noktaların tümü var. Sanatınız olunca gelecekte rahat edeceksiniz. Şan’a, şöhrete üne ve paraya doyacaksınız. Sahne gösteri ve performans sanatlarının sırlarını keşfedip, sanatçı olmanın keyfini süreceksiniz. Sanat evrensel bir kavramdır, sanattan dünyanın her yerinde para kazanabilirsiniz. Şu an sanatçı olmaya davetlisiniz. Sanatta sürekli gündemde kalmanın tüm yollarına hiç zorlanmadan ve gayret göstermeden ulaşacaksınız. Kitabınızda karagözden kuklaya; meddah tan köy tiyatrosuna; orta oyunundan stand up sanatına tiyatrodan sunucu olmaya kadar her şeyi bulacaksınız. Güzel konuşma hitabet ve diksiyon gibi konular sizlere sunuldu. Üstelikte bu sanatların eserlerini yazıp sahneleyebilmeniz için tüm tekniklere kavuşacaksınız. Sanatçıların tüm başarı formülleri gün yüzüne çıkıyor. Kitabınızda yazılan konulardan sadece bir tanesini başarsanız yine kazançlı çıkarsınız.

SANAT EN GÜZEL YAŞAMDIR

Sanatçı olmak istiyor musunuz? Sahne sanatları hakkında tüm gerçekleri öğreneceksiniz. Sanatçı olmanız için hiçbir kursa veya eğitmene ihtiyaç duymayacaksınız. Ünlü sanatçılara hayran, hayran bakmak istemiyorsanız elinize geçen sanatçı olma fırsatlarını kaçırmayın. Sahne gösteri ve performans sanatları söz konusu olduğunda siz konuşulacaksınız. Sanatın etkili ve güzel olduğuna inanın.

FOTOĞRAFTA GÜZEL ÇIKMAK

Fotoğraf çektirirken omzunuz ve başınız dik olsun. Fotoğraflarda güzel çıkmanın yolu ayna karşısında yapacağınız deneyimlerdir. Olanaklarınız varsa cep telefonunuzla kendi resminizi değişik düşüncelerdeyken çekin.  





SANATTA YAŞLILIKTA YOK BİTİŞTE YOK

Sanat dünyasında açmazlara çıkmazlara kesinlikle yer yoktur. Sahne sanatlarından birisini sürdüğünüzü düşünelim. Birçok meslek yaşlılık kabul etmez. Oysa sanatçıysanız yaşlandığınızda yüzünüze maske takarak sanatta varlığınızı sürdürebilirsiniz. 75–80 yaşında sahne sanatçıları düşünelim. Bunlar illüzyonist, jonglör, ateşbaz, fakirizm, bubble show, meddah, bilim show, vantrolog olsunlar. Biraz önce yazdığımız maske yöntemiyle seyircilerine harika görsel showlarla sanatlarını devam edip para kazanabilirler. Karagöz hacıvat kukla gösterileri gibi perde arkasında bulunan sanatçılarda zaten hiç yaşlılık sorunu yok. Yeter ki ben sanatta varım var olacağım. Varlığımı koruyacağım desinler. Tiyatro dizi sinema reklam filmlerinde oynayan sanatçılarının her yaşta rol alıp yaşamlarını yaşlarına uygun roller alarak sürdürdüğüne çocukluk yaşlarda bile tanık olmuşuzdur.

KİTABINIZDA SEÇENEK ÇOK

Birçok sanatı bir araya getiren bir kitap olsa diyor muydunuz? Sizlerin beklentisi doğrultusunda yazılan kitap şimdi elinize geldi! Sahnelerde yerinizi almanıza az kaldı, kitabınız sizi seyircilerin içersine değil sahneye davet ediyor. Sanatçı nasıl olunur konusunda tüm merak ettiğiniz tüyolar şu an avuçlarınızda.

HERKESİN SANATI OLSUN

Bu kitabı almanız için sayısız nedenleriniz olduğuna inanacaksınız. Pek çok sahne sanatı sizin için bir arada sunuldu. Sahneler sizi bekliyor sanatçı olma sırası sizde. Hangi sanatı seçeceğinize siz karar vereceksiniz. Nasıl sanatçı olurum; diye düşüncelere dalma zamanı sizin için sona eriyor. Elinizde tuttuğunuz kitap sizi şimdi hemen sanatçı yapacak. Sanatçı olmanın en modern tekniklerini öğrenme fırsatını yakalamak ister misiniz?

Üstelik kitabınızda hazır oyunlarda bulacaksınız. Sahne sanatlarının hangisini isterseniz seçin kitap size nasıl başaracağınızı söyleyecektir. Kimse sanatsız kalmasın. Sizde sanatçı olabilirsiniz. Bu kitapla sadece sanatçı olmayacaksınız tüm gösteri ve sahne sanatlarının işleyişini tarzını ve tekniğini de öğreneceksiniz.

SİZİ ENGELLEYENLERİ YOK SAYIN

Günümüzde en geçerli sayılan gösteri sanatlarını elde etmek ve toplumda çok önemli biri olmaya şu an çok yakınsınız. Sanatçıların villalar yalılar uçaklar alıp zenginlerin arasına girdiğini herkes yakından biliyor. Rant çevrelerinin sanatçı olmanızı engellemesine asla müsade etmeyin. Bu kitabı okuduğunuzda sanatçı olacaksınız. Karlı ve kazançlı çıkmak için harekete geçin. Olmazları olur yapıp imkansızı başarın.

Gösteri sanatlarını seviyorum; sahne sanatçısı olma özlemim içimden hiç çıkmadı, diye düşünmeyin. Elinizdeki kitap sayesinde alkışlar, övgüler ve beğenilerin hepsi sizin olacak. Kitabınızın birkaç sayfasına bile baktığınızda sanatçı olacağınızı hemen anlayacaksınız. Toplum içersinde ilgi odağı olmak istiyor musunuz?





SANATÇI OLMANIZ İÇİN TÜYOLAR SIRLAR VE TÜM JARGONLAR

Bir sanatı öğrenmenin en kolay ve ucuz yolu kitaptan öğrenmektir. Sizi yeniliklere ve güzelliklere götürerek; hayatınızı kurtaracak sanatçı yapacak kitap artık sizin. Sanat dünyasında; yeni fikirler yepyeni teknikler bulmanın tüm yollarını öğreneceksiniz.

Sahne sanatçısı olmanın özlemini ve hasretin imi çekiyorsunuz, şimdi hayalleriniz gerçeğe dönüşecek. Sanatla ilgili kendi gelişiminizi başlatmanız için daha ne bekliyorsunuz? Sanatçı olabilmeniz için tüm doğrusal teknikler burada.

Sanat dünyasına sağlam temeller atacak sanatı temsil edecek ünlü sanatçı olacaksınız. Artık sahnelerin nabzını sizler tutacaksınız. Sanatçıların süper olanaklara kavuştuklarını hepimiz biliyoruz. Sanatım yok veya geçerli değil diye dert etme işte sanat öğreten kitap elinizin içinde.




SEYRETMEYE DEĞİL SAHNEYE KOŞUN

Sanata dair ne varsa öğrenip sanatçı olmak istiyorum demeniz yeterli olacak. Seyirciliğe paydos edip, yıldız gibi, güneş gibi, dünyaya ışıklar saçmayı istiyorum diyor musunuz? En doğru kararı vereceğinizi biliyoruz. Her şey size bağlıdır.

Sanatsızlık çok kötü diyorsanız istediğiniz sanatı öğrenin. Sanatçı konumuna geldiğinizde çok mutlu olacaksınız. Ülkemizde ve dünyada sanatın yörüngesini siz yöneteceksiniz. Övgü ile söz edilen ünlüler arasına gireceksiniz.

Sanatçı olmanın keyifli olduğu dünyamızda siz neden sanatçı olmayasınız ki! Sanatçı olmanın tüm detaylarını elde ettiniz. Günümüzün en kolay para kazanılan sektörü sanat oldu. Bu gidişat sanatçı olup işlerinizi yoluna koyduğunuz da sizinde işinize gelecek. Seyirciler ününüzü duyduğunda koşarak gösterilerinizi seyretmeye gelecekler.

Bir üstatla karşılaşsam da bana sanatçı olmanın tüyolarını öğretse bende sanatçı olsam dediğiniz oldu mu? Sahne gösteri ve performans sanatlarının içersinde ne varsa tümünü bu kitapta bulacaksınız.

FIRSATLARI KAÇIRANLAR SANATÇI OLAMAZ

Halen sahne gösteri ve performans sanatı ile ilgilenenlerde yepyeni sanatlarla tanışacaklar. Sizde sanatçı olmaya var mısınız? Hem de sanatın her dalını elde edeceksiniz.

Doğru karar hayatınızı kurtarır. Sanatçı olup olmama kararını en iyi siz vereceksiniz.

Hayatınızı yenileyip değiştirmek star olmak şu an elinize geçti. Kariyer basamaklarında daha yükseğe tırmanın. Seyirci kalırsanız hiç bir yere ulaşamazsınız. Fırsatı kaçırıp kaçırmamak sadece sizin elinizde… Şu an incelediğiniz kitap sizi sanatçı yapacak. Sanatçıda gelecek korkusu kaygısı olmaz.

Not: Herkesin hayatı düzene girecek! Herkes sanatçı olacak. Tüm sanatseverler faydalanabilir. “Karagöz hacıvat üstatları”, “kukla sanatçıları”, “meddahlar”, “tiyatrocular”, “müzisyenler”,” sunucular”, “güzel konuşmak isteyenler” hatta stand up sanatçıları ve tüm sahne sanatları düşünülerek yazılmış değerli bir eserdir.

ÖNSÖZ İLK YAZILARA BAŞLARKEN

Eğlenceyi paraya dönüştürmenin yolu sanatla olur. Kitap sayesinde istenilen sanata ulaşma imkânını elde edeceksiniz. Sahne sanatları insanı dinamik ve genç yapar. Sanat hayatımıza neşe katar çünkü sanatın içi eğlencelerle doludur. Birçok sahne sanatıyla karşılaşma fırsatını yakalayacaksınız.

Günümüzde sanat sürekli ilerlemekte ve gelişmektedir. Sizde sanatçı olduğunuzda zayıflayan ve yavaşlayan stilinizi sürekli yenileyiniz. Bu verimlilikten biz sanatçılar olarak en iyi şekilde faydalanmalıyız. Sanatın içersinde olmalıyız sizin için sanatçılık döneminin başlaması bizleri epeyce sevindirdi. Hayatınızı renklendirecek önemli bir adım attınız. Şu an için dünyamızda en güzel iş sanatçılıktır. İnsanlar eğlenmek, gülmek ve neşeli bir yaşam sürmek istediği sürece biz sanatçılarda varlığımızı sürdüreceğiz. Bu giriş bölümünü hızlıca geçerek sahnelere gitme çabanızı anlıyorum. Sanatçı olmanın en garantili yolu sanatı sevmektir. Sahne sanatı bireylerin el ve beyin becerilerini geliştirir. Sahne sanatı bunun yanı sıra öğrenmenin ve bilgili olmanın önemini de anlatır. Hele de birey kendisini ifade etme konusunda yüreklenir. Yaşamı boyunca lazım olacak dikkat ve algısı gelişir. En önemlisi de çevresi tarafından saygı görür. Özgüven gelişmesi sonucunda sevecen bir yaşam sürer. Çok yönlü düşündüğü için hata yapmaz. Kendisine katkı sağlayan işlerle uğraşır. Evrensel değerlere önem verir. Karagöz, kukla, meddahlık ve tiyatro, sizlerin var olmasıyla yenilenecek büyüyecek ve ivme kazanacaktır. Tiyatro eğlenceli olmasının yanı sıra toplum gerçeklerini samimi; bir o kadarda keyifli sunulduğu için günümüze kadar yaşamıştır. Hedefinize gidene kadar devam ediniz.

NOT: Arzuladığınız sahne sanatını bir an önce seçmeniz, sanatçı olmanız ve sunmanız dileğiyle.

Sanatçı olmanın keyfini çıkarmak için önce maraton koşucusu gibi olmalısınız. Sürekli hedefinize koşmalısınız. Gerektiğinde kendi zaaflarınızla savaşmalı ve yarışmalısınız.

SANAT ÖĞRETEN KİTABI NEDEN YAZDIM

Herkesin sanat atmosferinden doya, doya faydalansın mutlu bir yaşam sürsün diye yazdım. Bu güzel havayı enerjiyi ben yaşadım. Sizler neden yaşamayasınız ki diye düşündüm. Sanatçıları yakından görmek için birbirlerine toslayan bireyleri gördüğümde sanatçılar çoğalmalı diye düşündüm. Daha anlaşılır tanımlayacak olursam sahnede ki sanatçıya yakın olmak için savaş veren sanatçıların olduğu mekânlara koşarcasına uçarcasına giden insanlar kendileri de sanatçı olsun diye uzun yıllar çabaladım. Bu düzlemde araştırmalar yaptım. Birçok sanatı öğreten bu kitaptan hoşlarına giden bir sanatı öğrensinler istedim. Sanatçı nasıl olunurun sırlarının hepsinin püf noktaları ile birlikte yazdım.

YAZAR HASBORA GÜZELRÜZGAR

Ülkemizin ve dünyanın ünlü sanatçılar ihtiyacı olduğunu bildiğim için bu kitabı yazdım. Bir sanatı öğrenmek için birçok kural olduğu doğrudur. Yenilikçi olmakta bunlardan birisidir. Her şeyden önce bir sanatçı adayının ilk önce sevgi ve saygı kuralını öğrenmesi önemlidir. Sanatçı olabilmeniz için kılavuz rol oynayacak tekniklerin olduğu bu kitabı elde ettiğiniz için sizleri tebrik ediyorum. Gelişen ve büyüyen dünyamızda sanat ve sanatçılar güçlenmektedir. Bunun bariz ve aleni nedenlerinden birisi de yerel ve bölgesel sanatçı kavramı tamamen bitti. Sanatçılar dünyanın en uzak ülkesinde bile sanatlarını icra edip seslerini duyurabiliyorlar. Sanatçılar dünya nimetlerinden daha fazla faydalanmaktalar. Sizlerde sanat öğrendiğiniz de sadece ülkemizde ki kapılar değil; tüm dünya devletlerindeki kapılar açılacaktır. Kitabın en dikkat çekici yönü sanatınızı siz belirleyeceksiniz. Kitabınızda birçok sahne ve gösteri sanatının işlenmiş olduğunu göreceksiniz. Tüm dünyaya seslerini duyurmuş sanatçılarında sizler gibi başladığını unutmayınız. Sanatçıların elde edeceği avantajların hepsini yazmamıza gerek olmadığını düşünüyorum. Tümünü değerlendirmeniz dileğiyle.





SANATÇI AÇILIŞ KONUŞMASI

Konuşmalarınızın biçimselliğine ve yapısına dikkat ediniz. Açılış konuşmalarınız diğerlerinden farklı olsun. Seyircilerin enerjisinin size yansıması için tüyolar nelerdir? Sanatın vitrini güzel konuşmalardır. Size genel bir kalıp yazacağız. Sizler bulunduğunuz ortama göre değerlendirip değişiklikler yapabilirsiniz. Merhabalar nasılsınız, sevgili çocuklar buradalar hanımefendiler beyefendiler hepiniz alkışlarla hoş geldiniz. Bu şölen bu etkinlik buradaki her şey sizler için düzenlendi. Ben de buraya sizler için geldim. Birazdan eğleneceksiniz güleceksiniz çok mutlu olacaksınız. Benim yapacağım çok güzel gösteriler olacak gösterilerim dolu, dolu ve süper geçecek ancak bu anlattıklarımdan da önemli hatta dünyadan bile önemli uzaydan bile önemli bir şey var onu merak eden var mı? O halde hemen önemli olanı söyleyip gösterilerime geçiyorum. “Önemli olan sizler varsınız, sizler buradasınız, sizler önemlisiniz, tekrar hoş geldiniz.”

Gösterileriniz çocuklar içinse sevimli ve anlaşılır konuşmalar yapabilirsiniz. “Bu etkinlikler şölenler güzel ve neşeli oluyor değil mi arkadaşlar. “Şimdi size süper gösteriler yapacağım. Benim ismim hasbora bu gösterilerimiz çok heyecanlı geçecek.”

Not: Diğer süslemeler size ait eklemeler çıkarmalar yapabilirsiniz. Zamanla her konuda üstat olacaksınız.

SANATA BAKIŞ

Podyum veya tiyatro sahnelerinde seyircilere sunulan çalışmalara sahne gösteri ve performans sanatları denir. Bizler sanatın kuramsal tarihsel yönleriyle ilgilenmeyeceğiz. Sadece sizler en kestirme yoldan sahnelere nasıl çıkarsınız onun üzerinde duracağız. Performans sanatları elli yıl önce başladı veya tiyatronun tarihi sanatçıların yaşamları kaç tane çocukları vardı gibi anlamsız; saçma sapan bilgilerle ilgilenmeyeceğiz.

ÜNLÜ OLMA PROĞRAMI VE DERİN SIRLARI

İlginç ama sanatçıların ünlü olmasında yapay çalışmalar etkili olmaktadır. Uzun yıllar sanatın yapısını analiz ettim. Yanında mikrofon taşıyıp sahne almadığı mekanlarda resim çekilerek reklam yapan şu anda hatırı sayılır derecede halkın beğendiği sanatçı olanları biliyorum. Buna benzer yüzlerce yönlendirme ve manipülasyon yöntemleri var. Ünlü yapılmak istenen sanatçı anons edilirken abartılırsa bu düzlemde seyircilerinde ilgisi de çoğalacaktır. Sanatçının birçok yerde çalışmaları olduğu vurgulanmalıdır. Salona girişlerde bilerek kargaşa çıkarılmalıdır. En ünlü biride olsa etrafında birileri yoksa halk o ünlüye kesinlikle önem vermez. Sanatçının etrafında korumaları olmalıdır. Sanki sanatçıya aşırı şekilde ulaşmak isteyenler varmış gibi planlar yapılmalıdır. Sahaneye çıkana kadar ortalıkta çok fazla görünmemelidir. Sanatçının gizli alkışlatıcıları ve destekçileri olmalıdır. Bu destekleyiciler seyircilerin arasına gizlice karışmalı ve görevlerini yapmalıdırlar. Ünlü olmak isteyen sanatçı önceden harekete geçmeyi bilmelidir. Gelecekte yakalayacağı fırsatları bugünden hesap etmelidir.

NASIL SANATÇI OLURUM

Önce sanatın içersinde olmanız gereklidir. İlk kural budur. Diğer kural ise evde olmak yerine hedefinizle ilgili planlarınızın peşine düşmektir. En etkili kuralı şimdi yazacağız. Sizi amacınıza ulaştıracak insanlara ve kurumlara imkânlarınız sayesinde olanaklar tanıyınız. Bu konuyu biraz açalım. Sanat öğreten hiçbir kişi veya kurum sizden para almaz ise size sanat öğretmez. Sanatçı olamayanlar size yazdığımız tüyoları bilmedikleri için ömürleri boyunca seyirci kalmaktadırlar. Bunu şöyle kanıtlayalım. Sanatçıların olduğu bir mekâna para vermeden seyirci olarak bile girilmez. Bu şu anlama gelmektedir. Sahneye çıkmayı yani sanatçı olmayı başarmak içinde paralar harcamalıyız. Bu ipuçları sizi ışıltılı parıltılı sahnelere taşıyacaktır. Sizi güzelliklere taşıyanları görmelisiniz. İmkânlarınız az ise bulunduğunuz ildeki devlet kurslarına gidebilirsiniz. Ben bilişim dünyasının önemini kavradığım için web tasarım uzmanı olmaya karar vermiştim. Karar verdiğimde elli yaşımı geçmiştim. Buna rağmen kurslara özel öğretmenlere paralar verdim ve web sitesi yapabilecek hale geldim. Size yazdığım formülü uyguladım ve başardım. Nasıl olsa sanattan paralar kazanmaktaydım. Bu yüzden sadece kendi sitem olan hasbora.net sitemi yaptım çünkü amacım ve hedefim buydu.

RESİMLERDE GÜLER YÜZLÜ VE FOTOJENİK ÇIKMAK

Fotoğraf çekilirken hareket etmemek

Kalabalık fotoğraflarda en sağa veya sola geçmek çok anlamlı bir davranıştır.

Kameraya bakmak

Ayna karşısında prova yapmak

Sanatçı olma aşamalarınıza da çalışmalarına da ilk olarak siz başlayacaksınız. İlk anlarda şunu bilmelisiniz hiçbir ekibiniz olmayacak. Daha sonraları bu ekibi kurunca işleriniz daha da kolaylaşacaktır. Resim çektirirken seyircilerin görünmesine dikkat edin. Daha anlaşılır ifadeyle siz ve seyirciler aynı karede olmalıdırlar. Sadece siz sahnede görünürseniz pek anlam ifade etmeyecek bu düzlemde tanıtımınıza da katkısı olmayacaktır. Fotoğrafçınıza sizi her yönden çekmesini isteyiniz, hangisi güzel çıkarsa onu kullanırsınız.

Şimdide fotoğraf makinesinin karşısına geçtiğinizde ne yapmalısınız. En sevdiğimiz yiyeceklerin olduğu bir masaya bakar gibi yaparsak güzel çıkarız. Veya birazdan alacağımız dövizlere altınlara bakar gibi yaptığımızda süper fotojenik çıkarız. Bu tekniklerin gerçek olduğunu anlamanız için hemen ayna karşısında kısa bir prova yapınız.

Fotoğraflarda güzel çıkmanın yüzlerce yöntemi vardır. En komik olan bir tane yazalım. Fotoğraf çekilirken çok sallanan bir gemide olduğunuzu düşme tehlikesi atlatacağınızı hayal edin. Böylece hayatınızdaki en doğal güler yüzlü olarak çıkmış olacaksınız.

Çocuk seyircilerin güzel çıkması için ise herkesin kazandık işareti yapmalarını isteyiniz. Fotoğraf çekilmeden önce gurubun önüne geçerek tarif ediniz. Alkışlar gibi yapıldığında daha coşkulu kareler ortaya çıkacaktır.

Not: Biz size sistemi ve tüm sırları veriyoruz. Resim çektirirken en sevdiğiniz durum neyse onu hayal ediniz. Kendinizi mutlu yaşıyormuş gibi düşünerek bakınız.

TARİH BÖLÜMÜ

Sanatın tarihinden çok biçimselliği ve şekline önem verilmelidir. Okullarda sanatların tüyolarını inceliklerini püf noktalarını temel kurallarını öğretecekleri yerde uzun, uzun ben bu derse sıkıcı ve bıktırıcı diyorum. Sanatın tarihi öğretiliyor. Sonuç ne oluyor. Bitmeyen sanat tarihi dersleri yüzünden öğrenciler sanattan soğuyor okulu terk ediyorlar. Diğer kalanlar ise sanatın tarihi, yapısından başka bir şey öğrenmiyor. Şunu da eklersek gerçekler ortaya çıkacak ve hak yememiş olacağız. Öğrenciler ünlü sanatçıların hayat hikâyelerini ülkelerini kurtaran devlet adamının hayatından daha açıklamalı olarak ezberliyorlar. Bir sanatın geç öğrenme nedenlerinden birisi o sanatın uzmanının değil de yeni mezun olmuş öğretmen tarafından öğretilmesidir. Sahne ve performans sanatlarının en az beş tane lideri vardır. Bunların ayrı, ayrı yaşam hikâyelerine takılmayınız. O sanat ne zaman geldi konusu insanın tamamen kafasını karıştıracaktır. Yıllardır süren bu hatayı bizler yapmayacağız. Sanat öğreten kitabınızı uzun tarih bilgileriyle doldurmayacağız. Sanat nasıl öğrenilir. Teknikleri kuralları yöntemleri üzerinde duracağız. Sadece sanatı sevdirici ilgi uyandıran kısa açıklamalar olacaktır.






SANATTA ÜNLÜ OLMANIN YOLLARI

Sanatçı olmanın yollarına hep birlikte yakından bakalım. Dünya kurulduğundan beri sanat hep ön sıralardadır. Her zamanda bu rekorunu koruyacak ve revaçta kalacaktır. Sizler sanatçı olma serüvenine başladığınız bu günlerde heyecanlanıyorsanız; kesinlikle sanatçı olacaksınız demektir. Sanatçıyı sanatçı yapan kural; özenle yaptığı çalışmalar ve provalardır. İnternette yer edinme planlarınızı hemen yapınız. Çalışmalarınızı yaparken doğru reklam yollarını seçiniz.
Sanatçı olabilmeniz için gereken tüm bilgileri bulacaksınız.
Podyum veya tiyatro sahnelerinde seyircilere sunulan çalışmalara sahne gösteri ve performans sanatları denir. Bizler sanatın kuramsal tarihsel yönleriyle ilgilenmeyeceğiz. Sadece sizler en kestirme yoldan sahnelere nasıl çıkarsınız onun üzerinde duracağız. Performans sanatları elli yıl önce başladı tiyatronun tarihi sanatçıların yaşamları ile ilgilenmeyeceğiz.

Sanatçının başarısını provalar belirler.

PROVA NASIL YAPILMALIDIR

Hangi sanatı sunarsanız sunun pratikler önemlidir. Prova tekniklerine geçmeden önce kendinize moral vermelisiniz bunu nasıl yapabilirsiniz. Provaları başarı ile tamamladığınızda hangi güzellikleri elde edeceğinizi düşündüğünüzde hiç zorlanmayacaksınız. Sanatçı olduğunuzda dinamizminiz artacak; sanat dünyasını yönetenlerin arasına gireceksiniz. Sizlerin sanatla ilgili yapılan tüm aktivitelerin içinde olacaksınız. Ardı ardına ödüller alan başarılı bir sanatçı olmanın sırlarını öğreneceksiniz. Şimdi yazacağımız bilgiler ise, sizi başarılı bir sanatçı yapacaktır. Ezberlemeniz gereken oyunları ve konuları bir metreden okunacak şekilde bir kâğıda yazdıktan sonra duvara yapıştırınız. Ayrıca aynı yazıları cebinizde taşıyacağınız bir kâğıda da yazınız. Duvardaki yazıları seyirciler karşınızdaymış gibi okuyunuz. Bu şekilde okuduğunuzda kesinlikle ezberlemiş olacaksınız. Çalışamadığınız dönemlerde zaman olursa cebinizdeki yazılara da göz atınız. Buradaki teorik bilgileri değerlendirdiğinizde hiçbir engeliniz kalmayacaktır. Kitabınızın yazılış aşamasında sizler nasıl sanatçı olursunuz konuları üzerinde detaylı olarak duruldu. Sizlere sadece uygulamak kalıyor, buyurun sanat dünyasına gidiyoruz.

KİTAPLAR NELERİ BAŞARIR

Sahne ve tiyatro sanatçısı açığının tamamlanmasına paralel olarak işsizliğe çözüm bulmak amacı ile yazılmıştır. Kitap sayesinde karagöz ve kukla oynatmaya meddahlık yapmaya başlayacaksınız. Tiyatro sanatına katılan yüzlerce birey olacaktır. Bu üstatlarda binlerce sanatçı yetiştirecekler. Sizlerin meddah, karagöz ve kukla oyunlarına ihtiyacınız olacağını bildiğimiz için hazır ama kısa oyunları da kitabınıza ekledik. Daha sonraları ise oyunlarınızı sizler yazacaksınız. Oyunlarınızı yazıp sahneleyecek beceriye sahip olacaksınız. Kitabınız yaşantımızda kullanılan dille yazıldığı için hemen oyun sahneleyebileceksiniz. Herhangi bir sözlüğe ihtiyaç duymayacaksınız. Kurulu bir düzeniniz varsa sanatçı olduğunuzda daha da mutlu olacaksınız.

SANATSAL SÖZLER

1- Sanat ne umut ne düşünce ile yapılır, sadece aşk ile yapılır.

2- Korkaklık kararsızlık sanatçıyı çökertir.

3- Alkış ve para güzel bir çalışmanın sonrasında koşarak gelir.

4- Karşılıksız bir şey bekleyen insandan korkun.

5- Sanatta işlerin çok iyi gitmesi hatta hiç bir zorlukla karşılaşmamamız iyi değildir. Nedeni ise çok fazla sanat üretmek gitmek aklımıza gelmez.

6- Sanatta çok zor yoktur çok tembellik vardır.

7- Sanatın süsü prova yapmaktır.

SANATÇI KALMANIN YOLLARI

Sanat dünyasına kolay yollardan girmenin bir tekniği de çalışmalarınız esnasında size coşku ve enerji verecek yakınlarınızı yanınızda bulundurmaktır. Diğer sanatçılardan daha üstün nitelikli aynı zamanda daha ünlü olabilmeniz için yakınlarınızın manevi desteklerine ihtiyacınız olacaktır. Böylece sanat tarihine geçip sanatın lideri öncüsü olacaksınız. Sanatın ilerilere gitmesi için sanata başlayanlar düzenli provalar yaptıktan sonra sahneye çıkmalıdır. Sanatçı olarak kalabilmeniz için sanatın sorunlarını nasıl çözeceğinizi bilmelisiniz. Sanat dünyası eğlence demektir. Eğlencelerde gürültüler kesinlikle olacaktır. Diğer sorunlar bilinen klasik sorunlardır. Tümünü nasıl çözeceğim derseniz. Sanatın getirdikleri zorlukların ve engellerin hepsini sevmelisiniz. Bir süre böyle davranırsanız her şey hallolacaktır. Zorlukları sevmeden o zorluktan kurtulamazsınız. Örneğin çocuklar yuh bile çekebilirler. Bunları düzeltmek sizin göreviniz değildir. Sizin yapmanız gereken tek şey gösterinizi istenen şekilde sunmaktır. Sanatınızı ve seyircileri severseniz hiçbir sorununuz kalmayacaktır. Bu yöntemi ve kuralı bilmeniz sizi sevilen bir sanatçı yapacaktır.

SEYİRCİLERİ SALONDA VE SAHNEDE UNUTMAYIN

Sizler sanatçı olduğunuzda seyircileri sahneye alacaksınız. Sahneye alırken alkışlarla alıp yine alkışlar la gönderiniz. Sanatçıların en çok yaptıkları hatalardan birisidir. Sahneye davet ettikleri seyircileri sahneden göndermeden diğer gösterilerine geçerler. Genellikle seyirciler kendileri sahneden gitmezler. Bu kurala önem verirseniz seyirciler size saygı duyarlar. Salondaki tüm seyircileri de unutmadan gösterilerinizi sürdürünüz. Gösterilerinizi canlı tutmak için seyircilerle kontakta kalınız. Yaptığınız sahne gösteri ve performans sanatlarının özelliklerine göre planlar yapınız. Sahnede yaptığınız her olumlu hareketin sizin sanat yaşamınıza katkı sağlayacağını düşününüz.





SANATIN YAPISI VE GERİLEMESİ

Başkalarını taklit ederseniz kalıcı olamazsınız. İçinizdeki tüm başarıları ortaya koyma planı yapınız. Sanatçılar halk için sanat yapmalı halka güzel yapıtlar kazandırmalıdır. Ya günümüzde neler oluyor bir bakalım. Sanatçı diğer sanatçıya nasıl üstünlük sağlarım diye çaba sarf ediyor. Sanatın ilerlediği ülkelerde sanatçılar tüm çabalarını halkın beğeneceği eserleri üretmek için verirler. Bu çalışmaları sonucunda ödüllerini de alırlar. Dünyamızda sanatın çürüme nedenlerinden biriside eğitimsiz sanatçı sayısının çoğalmasıdır. Her şeyden önemlisi nasıl sanatçı olurum, sanatçı olmam için nelere dikkat etmeliyim; sorularını kendinize sorup bulmalısınız.
Özcümle: Sanatçılar birbirlerine benzedikçe sanatın önemi ve değeri biter.

EZBERLEME TEKNİKLERİ

Gösteri sanatlarının birçoğunda ezbere ihtiyacımız vardır. Neden hepsi demedikte birçoğu dedik kısa bir açıklama yaptıktan sonra nasıl kolay ezberlenir onları yazacağız. Ateşbazlık diğer adı ateş yutan adam, illüzyon sanatı ve jonglör yani akrobasi sanatı ezber gerektirmezler. Oysa karagöz hacıvat, kukla, meddahlık, tiyatro sanatı ezber gerektiren gösteri sanatlarıdır. Ezberlemek istediğim ve çalıştığım halde olmuyor diyenleri duymuşuzdur. Onların yaptıkları hatalar ezberlemek istedikleri konuları sadece okuyorlar. Kendilerini konunun dışında tuttukları için akıllarında kalmıyor ve ezberleme güçlüğü çekiyorlar. Tiyatroda öğretmen rolü ezberlemeye çalışan birey kendisini öğretmen yerine koyamıyorsa asla başarılı olamaz. Öğretmen rolü ezberlerken hep öğretmenlerin iç dünyası düşünülmelidir. Prova yaparken veya oyun oynarken başka hiçbir şey düşünmeyiniz.

SANAT MAFYASININ TUZAKLARINA DÜŞMEYİN

Yeni sanatçıları engellemek için var olan sanat mafyasının kurduğu kuyuya düşmeyin. Sanatçı olmanız için önünüze çıkan barikatları yarın. Arkasındakileri kaçırın. Sanat dünyasının şefleri yeni sanatçıları yanlarında görmek istemiyorlar. Bunun için her türlü desiseyi ve tuzağı kuruyorlar. Periyodik aralarla durumu iyi olamayan birkaç sanatçıyı medyada tefrika ediyorlar. Aynı haberleri tekrar, tekrar yayınladıkları için herkes görüyor. Sanata hevesi ve yeteneği olanlar sanattan soğuyorlar.

Sanatçılar yıllardır edindikleri bilgileri gelecek nesillere ulaştırmak için sanat öğreten kitaplar yazmalıdırlar. Böyle yaptıklarında sanatın kalitesi de yükselmiş olacaktır. Tecrübeli sanatçıların engin bilgileri sayesin de yeni sanatçılar çoğalmaya başlar.

SANATÇIDA FOBİ

Sanat dünyasındaki insanlarda yaşlılık fobisi kesinlikle olmamaktadır. Sanatçı her yaşta özgüven sahibidir. Her dönemde sevilir. Hatta birçok sanat dalında yaşlandıkça daha da değerli hale gelir. Özetle sanatçı olmanın epey faydası vardır. Eğitimli ve bilgili oldukları için sosyal insanlardır.

Not: Kilitlenmeniz veya iplere takılıp kalmanızın hiç önemi yoktur. Önemli olan iplerin ucunun ve kilidinizin anahtarının kimde olduğudur. Şimdi anahtarda kilitte sizin elinizde olacak.
Sanatçı ile siyasetçi arasında ne fark vardır?
Sanatçı inandığı sözleri siyasetçi inanmadığı sözleri söyler.
Hikâyemizin ismi;

HANGİ PERSPEKTİFTEN BAKAN HAKLI

Dört kişi aralarında sohbet ediyordu…

Bu hikâyede toplam dört karakter olacaktır.
Karakterleri kısmen de olsa tanımaya ne dersiniz?

HASAN HÜSEYİN: Tamı tamına kırk yaşında belirli bir işi olmayan biridir. Olanakları olmadığı için hayatta başarılı olamamıştır. Bir başka özelliğide evlenememesidir. Düzenli bir işi yok dedik. İşi olmadığı için kalacak yeri de bulunmamaktadır. Hasan hüseyin’in birde aydın can adında kardeşi vardır. Onu da kısaca tanıyalım, hemen hikâyemize geçeceğiz.

AYDIN CAN: Çalışmak istemesine rağmen iş bulamamaktadır. Bir süre hasan hüseyin abisinin işyerinde kalmıştır. Sürekli işlerde çalışmak yerine günlük işleri sever.

ALİ KADİR: Ali kadir hasan hüseyin ve aydın canın akrabalarıdır. Evlidir üç çocuğu vardır. Çocukluktan beri aynı marangozun yanında çalışır.

MEHDİ: Ali kadirin kuzenidir. Aynı işyerinde çalışmaktadırlar. Kuzenler çalıştıkları marangozun ustalarıdır. Hatta çevredeki insanlar onları marangozun sahibi sanmaktadırlar. Bunun nedeni ise on dört yaşında işe başlayan ali kadir bir iki yıl sonra kuzeni mehdiyi de yanına almıştır. Mehdide evlidir ve iki çocuğu vardır. İkisi de iş yeri açma cesareti gösteremediği için işyeri sahipleri tarafından çok sevilirler. Cesaretli ve akıllı ustalar uzun süre aynı iş yerine çalışmazlar. Kendi işyerlerini kurar iş sahibi olurlar.

Mehdi ve ali kadir hem çalışıp hem de sohbet ediyorlar; şimdi onları dinleyelim.

Sohbeti mehdi açar kuzeni ali kadire şöyle der; hasan hüseyin ve aydın canın neden başarılı olamadıklarını sorar.

MEHDİ – Ali bu poyraz emmimim çocukları niye taban tutturamıyorlar sence!
(taban tutturamıyor deyimi, bir insanın işlerini rayına oturtturamaması anlamındadır. Sadece o yörede kullanılan bir deyimdir.)

ALİ KADİR – Kardeş ben bu marangoza işe girdiğimde en iri kütükleri kaldırdığım için herkes bana tosun ali diyordu. Bunların babaları benim yanıma gelir o bile çok şaşırırdı. Bu çocukların çalışmaya hevesleri yok. Bunlar böyle gider hiçbir zaman düzelmezler.

MEHDİ – Hasan biraz gayret ediyor da diğeri haylaz çalışma hiç mi hiç aklında yok.

ALİ KADİR – İkisi de evlenemedi yazık bence bunlara!

MEHDİ – Ne yazığı onlar karıyı geçindiremezler ki!

ALİ KADİR – ALLAH yardım etsin demeden başka çaremiz var mı?

Bu arada hasan hüseyin ve kardeşi marangoza doğru yola koyulurlar.

HASAN HÜSEYİN – Bugün kalacak yerimiz yok. Marangozda kalamazsak sonumuz kötü. Bizi yatırmayabilirler.

AYDIN CAN – Dün bir hayli zorlandık apartmanın girişinde uyuyamadık. Yatabilsek çok iyi olur.

HASAN HÜSEYİN – İnsan dışarıda yatınca polisten de korkuyor biliyor musun? Polis bizi alıp götürür diye kâbus geçirdim.

AYDIN CAN – Niye o kadar korktun ki polis bizimle uğraşmaz.

HASAN HÜSEYİN – Öyle deme neler var. Suçsuz olsan ne çıkar.

AYDIN CAN – Senin tedirgin olduğunu bildiğim için bir şey anlatmak istiyorum beni dinle.

HASAN HÜSEYİN – Aydına dikkatlice bakar.

AYDIN CAN – Bizim gibi bimekan yani evsizler ilk olarak sokakta yatmaya başlayınca polis ekibi senin dediğin gibi hemen alıp gidiyormuş.

HASAN HÜSEYİN – Tedirgin bir şekilde: Gördün mü işte bende bunun için korktum.

AYDIN CAN – Sen benim sözümü tamamlamama izin vermedin ki.

HASAN HÜSEYİN – Polis karakola götürüyor dedin ya.

AYDIN CAN – Şimdi şöyle oluyormuş, ekip sokağa ilk düşeni karakola götürdükten sonra suçlu olup olmadığına iyice bakıyormuş. Daha önce polislerin yaşantılarına meraklı savaş vardı. G.B.T var diyordu. Genel bilgi tarama anlamındaymış. İnsanın her şeyini öğreniyorlarmış. Savaş dediğim polislerin kaçta işe başlayıp kaçta bıraktıklarını bile biliyordu.

HASAN HÜSEYİN – Şimdi polisin bilgisayarı var suçlunun kaçması yakalanmaması imkânsız.

AYDIN CAN – Bugün polis bizi götürmedi ya boş ver.

HASAN HÜSEYİN – Bizde suç yok ki götürsün.

AYDIN CAN – Bende onu anlatıyorum. Polis suçu olmayanları bir kez alıp anlayınca bırakıp bir daha almıyormuş.

HASAN HÜSEYİN – Almasa ne olacak zaten sokakta yatılmıyor ki!

AYDIN CAN – Bir de şunu duydum.

HASAN HÜSEYİN – Ne duydun.

AYDIN CAN – Polis şöyle yapıyormuş: Daha önce sokağa düşen evsizler var ya onlara soruyormuş. Bu nedir ne değildir siz bunu tanıyor musunuz diye bilgi alıyormuş.

HASAN HÜSEYİN – Eski sokakçılara yeni düşenlerimi soruyormuş

AYDIN CAN – Evet, polisler aciz ve çaresizler birbirlerini tanıyacağı için bu çözümü bulmuşlar. 

HASAN HÜSEYİN – Bak karşıdan bu tarafa doğru polisler geliyor.

AYDIN CAN – Dur be korkutma insanı. Gerçek sandım…

HASAN HÜSEYİN – Aydın neye inanmaya başladım biliyor musun?

AYDIN CAN – Neye!

HASAN HÜSEYİN – Bizim sonumuz çok kötüye gidiyor.

AYDIN CAN – Nasıl yani!

HASAN HÜSEYİN – Yaşantımıza bakarsak ileride daha büyük sorunlar yaşarız. Asla evlenemeyiz.

AYDIN CAN – Sana hak veriyorum mesela biraz önce yaşadığımız polis korkusunu örnek verebilirim.

HASAN HÜSEYİN – Yirmi beş yıl önce bu durumlara düşeceğim aklıma hiç gelmezdi.

AYDIN CAN – Peki söyle bakalım eskiden sokakta yatanların neden yattığını sorsalar ne derdin.

HASAN HÜSEYİN – Kimi kimsesi olmadığı için yatıyor derdim. Hiçbir akrabası yok olsa kesinlikle yatmaz diyordum.

AYDIN CAN – Bende senin gibi düşünüyordum. Hatta birinci derece akrabaları olmasa bile diğer yakınları hemen sokaktan kurtarır yatacak yer verir sanıyordum.

HASAN HÜSEYİN – Bizi ele al bizim köyden sadece dışarıda yattığımız bu bölgede iki bin kişi var diyorlar. Bunların birçoğu da akrabamız.

AYDIN CAN – Hangisinin faydası var bize.

HASAN HÜSEYİN – Ne faydası olacak ki. Hatta bizim evsiz olduğumuzu sezerler alay ederler diye korkuyoruz.

AYDIN CAN – Bizim kardeşlerimiz yok mu? 

HASAN HÜSEYİN – Var ama bize iyilikleri olmuyor.

AYDIN CAN – Bu gibi durumlarda insan kardeşine gitmeye utanıyor da, biliyor musun?

HASAN HÜSEYİN –  Gitsen ne olacak.

AYDIN CAN – Hasan saat kaç biliyor musun?

HASAN HÜSEYİN – Saat beşe geliyor.

AYDIN CAN – Bugün yağmur yağabilir, marketlerin önünden büyük bir muşamba bulalım hiç olmasa bile yatarken ıslanmayız.

HASAN HÜSEYİN – Buluruz da nereye salkıyacağız ki! Elimizde mi gezdireceğiz akşam yatana kadar.

AYDIN CAN – Kim alacak geçen sefer sabahlamaya çalıştığımız yerde seyip bir yere koyarız.
(Seyip: Kimsenin göremeyeceği zulalı yerler)

HASAN HÜSEYİN – Bu naylon ayarlama nerden aklına geldi gerçekten güzel fikir ıslanmıyoruz.

AYDIN CAN – Gül funda teyze vardı ya, onun kardeşi alperin elinde görmüştüm. O ne dedim. Dışarıda yatıyorum yağmur yağdığı zaman ıslanmamak için demişti.

HASAN HÜSEYİN – O zaman onu kınamış mıydın yoksa.

AYDIN CAN – Tam tersine acımış ve üzülmüştüm. O zamanlar bende para oluyordu para bile vermiştim.

HASAN HÜSEYİN – Acı acıyı ağıt ağıtı getirir. Bırak alperi malperi.

AYDIN CAN – Aslında sen eski işyerine girsen kurtuluruz. Kaynakçılık işinde iyi para var.

HASAN HÜSEYİN – Yerimize adam aldılar kadro boşluğu olacak ki!

AYDIN CAN – Babamdan’ otel ucuz otelde kalırız.

HASAN HÜSEYİN – Beni güldürdün adam oteline ne isim vermiş.

AYDIN CAN – Babasından kalmış olabilir. Onun için “babamdan” ismini vermiş oteline herhalde!

HASAN HÜSEYİN – Sadece o otel var herhalde bu bölgede ucuz olan

AYDIN CAN – Alper bir tane daha var bazen kalıyorum diyordu da aklımda babamdan otel kaldı.

HASAN HÜSEYİN – O zaman aklıma bir plan geldi.

AYDIN CAN – Ne planı.

HASAN HÜSEYİN – Tosun alilerin marangoza gidince iş buldum dersem bu gün marangozda yatabiliriz.

AYDIN CAN – Şimdi elimizde biraz para olsa daha iyi olacaktı.

HASAN HÜSEYİN – Geçende mehdi bize borç vermişti yine verebilir. Neden dersen aldığımız parayla yemek alacağız dördümüz yiyeceğiz.

AYDIN CAN – Biraz beynim düzeldi. Gelecek korkusuna kapılmıştım.

HASAN HÜSEYİN – Aramızda anlaşalım, ben kibrit fabrikasının yanındaki yere kaynakçı olarak başlayacağım diyeceğim.

AYDIN CAN – Nasıl olsa akşam oldu başladım desen olmaz mı?

HASAN HÜSEYİN – Olur son paramızla şu marketten bir iki tane büyük patates alalım. Gözlerimi dinlendirmek için aldığımı sanırlar. Daha önce onların yanında gözlerim kaynaktan şişince patates sarıyordum. Biz kaynakçıların tek ilacı patatestir.

AYDIN CAN – Sorun yok hemen alalım.

HASAN HÜSEYİN – Bozuk paralarla patates almadan önce bana birkaç tane kızarıklık yapabilir misin?

(Aydın can Bozuk paraların en büyüğünü alarak abisinin vücuduna kollarına parayı sürerek izler yapar.)

HASAN HÜSEYİN – Gördün mü aynı kaynakçıda çalışmış gibi oldum.

AYDIN CAN – Aslında gerek bile yoktu dışarıda yattığımız için ağır işte çalışmış gibi görünüyoruz.

HASAN HÜSEYİN – Benim bildiğim bir şey var.

AYDIN CAN – Patatesleri sen al birlikte marangoza gidelim.

Hasan ve aydın ikinci derece akrabaları olan kuzenlerinin marangozuna doğru ilerlerler. Mehdi kuzenlerini fark eder.

MEHDİ – Bak, bak tosunlarım geliyor.

ALİ KADİR – Ne tosunu

MEHDİ – Kim olacak arsızlar geliyor.

ALİ KADİR – Hasanlar mı?

Beklenen olmuştur hasan ve aydın marangozdadır.

HASAN HÜSEYİN – Bugün işe başladım da sizinde hatırınızı soruyım dedim.

ALİ KADİR – Yazahaneye geçelim ne var ney ok. Bizde biraz dinlenmiş oluruz.

MEHDİ –  (Hasan hüseyinin elindeki patatesleri görür görmez.) Sen işe başlamışın belli birazda aydını çalıştırsan olmaz mı?

ALİ KADİR – O çalışmaz.

MEHDİ –  Hasan usta bu patates gerçekten kızaran gözleri iyileştiriyor mu?

HASAN HÜSEYİN – Benim ustam kozman sen biliyorsun.

MEHDİ –  Bilmemi kozman ustayı

HASAN HÜSEYİN – Kozman ustamız ecza dolabında her türlü göz damlası bulundururdu. Buna rağmen Bir kere olsun göz damlası kullandığını görmedim. Geçen sene şirket beni kaynak teknolojileri fuarına vazifeli olarak gönderdi. Yeni bir göz damlası çıkmış herkes güzelliğinden bahsediyordu. Ben hiç birine alışamadım. Kaynakçılıkta göz yanmalarına ve kızarıklıklarına en iyi ilaç patatestir.

ALİ KADİR – Bugün çalıştın demek hasan usta.

MEHDİ –  Ne olacak sizin sonunuz dağıldınız gittiniz.

Ali kadir aynı yaşlarda olmasına rağmen akıl verici bir tavırla aydına şöyle der.

ALİ KADİR – Aydın canım; niye güzel bir işe girip çalışmıyorsun. Yarın bir gün evlenmen gerekecek. Böyle giderseniz evlenemezsiniz.

MEHDİ –  Boş ver iş oldu mu çalışıyorum. Daha ne yapayım kendimi mi ölürüyüm.

ALİ KADİR – Fuarlara devamlı işe girsen olmuyor mu?

HASAN HÜSEYİN – Yanıma almak için fırsat kolluyorum. Mehdi ben haftalığımı alana kadar bize borç versen olur mu?

MEHDİ – (Ortamı analiz etmiştir. Harekete geçmenin zamanı gelmiştir.) 

(Elini cebine atarken ali kadire döner ve şöyle der. Tosun ali bak sen şahitsin hasana borç para veriyorum der ve uzatır.)

Mehdinin para verme amacı kumarcıların birbirlerini borçlandırma tekniğinin bir versiyonudur. Ali kadir ve kuzeni hasan kardeşler parasız geldiklerinde bu sistemi uygulamaktadırlar. Kardeşler paralı geldiklerinde nasıl oluyor derseniz hemen anlatalım. Kardeşler ellerindeki tüm paraları harcamak zorundadırlar. Kuzenlerin neden böyle davrandıklarını anlayacaksınız. Beklide kuzenlere hak vereceksiniz. Karar sizin

KUKLA SHOW 0532 532 543 88 63 www.hasbora.net SAHNELİ EL VE İPLİ KUKLA GÖSTERİLERİ

ALİ KADİR – Hasan babaya kefilim hasan baba öder. Haydi, bakalım hasan al parayı.

(Hasan ve aydın hayallerine kavuşmuşlardır. Verilen para ile yemekler alınacak hep birlikte yenecektir. Daha sonra alınan para eksiksiz olarak mehdiye ödenecektir.) Kardeşler çaresiz oldukları için böyle kerempetelerin içersine istekleriyle düşmektedirler.

HASAN HÜSEYİN –  Parayı cebe indiren hasan gayet mutlu ve cömert bir tavırla ne yiyelim ne istersiniz diye sorar.

Yenecek yemeklerin listesi yapılır hasan ve aydın alışverişe giderler.
(Hasan marangozdan kardeşi aydınla birlikte sevinerek çıkarlar.)

AYDIN CAN – (Aydın arkasına dönerek gelen var mı diye bakar. Kimseciklerin olmadığını anlayınca şöyle der.
Kurtulduk karnımızı doyuracağız.

HASAN HÜSEYİN – Hemen acil olarak şuradan börek alalım yiyelim.

AYDIN CAN – Bu saatte börek zor buluruz.

HASAN HÜSEYİN – Ne varsa fark etmez.

AYDIN CAN – Gece yattığımız cadde var ya oradaki pastanede bir şeyler buluruz.

HASAN HÜSEYİN – Evet, evet tamam anladım.

İki kardeş istedikleri şeyleri yeme olanağına kavuştukları için çok mutludurlar. Karınlarını doyurmanın huzurunu yaşamaktadırlar.

AYDIN CAN – (Aydın gıdasızlıktan çatlayan tırnak diplerine bakarak şöyle der.) patatesler gözlerdeki arızayı düzeltiyor diyorsun ya sadece gözleri değil tırnaklarımızı da düzeltti. Patatesler sayesinde borç para aldık bolca yemek yiyebileceğiz.

HASAN HÜSEYİN – Sen onu bırak; benim korkudan ruhum çökecekti.

AYDIN CAN – Açlık bela gece dışarıda yatma korkusu bela.

Hasan Hüseyin ve aydıncan karınlarını doyururlar.

HASAN HÜSEYİN – Ben uzun konuşmayı sevmiyorum da sen beni biraz dinlersen iş çözülecek. İki cümle söyleyeceğim.

AYDIN CAN – Ben rahatım dinlerim, anlat

HASAN HÜSEYİN – Şimdi karnımız doydu. Ancak vücut deformasyon geçirdiği için yarım saate kalmaz yine acıkırız biliyorsun.

AYDIN CAN – Neden öyle oluyor?

HASAN HÜSEYİN – İlikler boşalıyor. Kemiklerin içi eriyor.

AYDIN CAN – Birde diyorlar ki insan altmış gün yemese ancak ölür diyorlar.

HASAN HÜSEYİN – Vücut kendi kendini yiyor onu yerine getirmek için sinyal gönderiyor. Bunu çözdük bugün nerde yatacağız onun planını yapalım.

AYDIN CAN – İki seçenek var: Babamdan otelde veya marangozda kalacağız.

HASAN HÜSEYİN – doğru kesinlikle haklısın kafan iyi çalıştı.

AYDIN CAN – Şimdi sen söyle nerede yatmak bizim için daha faydalı sence.

HASAN HÜSEYİN – Otelde kalma paramız var. Otelde olur marangozda…

AYDIN CAN – Bunlar bizi marangozda yatırabilir. Para verdiklerine göre sorun yok gibi.

HASAN HÜSEYİN – Tamam da beklentilerine uymadık mı sonucu biliyorsun.

AYDIN CAN – Liste sende değil mi?

HASAN HÜSEYİN – Ne listesi

AYDIN CAN – Yemek; yemek için para verdiler ya, bize niye para verildi sanıyorsun alıp birlikte yiyeceğiz diye verildi.

HASAN HÜSEYİN – Listeyi buraya koydum. Burada olması lazım

AYDIN CAN – Şu listeye ben bakabilir miyim?

HASAN HÜSEYİN – Bakmakta çözüm değil.

AYDIN CAN – O zaman listede kilerini alalım ve götürelim.

HASAN HÜSEYİN – Biz ne yapalım biliyor musun biraz daha yemek yiyelim.

AYDIN CAN – Benim karnımda gerçekten acıktı.

HASAN HÜSEYİN – Şimdi aynı dükkânlara gitsek gereksiz sorulara hedef olacağız.

AYDIN CAN – Haklılar; sen lokantacı veya pastaneci olsan, aynı adamlar yirmi dakikada bir yemek yemeye gelse şaşırmaz mısın?

HASAN HÜSEYİN – mahalle bakkalları bile bir iki tane ekmek fazla alsan anarşisti sorgulayan savcı gibi sorguya çekiyor. Kıtlık mı var, davet mi var niye ekmek çok alıyorsun diye yoklama çekiyor. Ünlü bir yazarın komedi şeklinde hikâye kitabı bile var bilmiyor musun?

AYDIN CAN – biliyorum karagöz hacıvat oyununa da uyarlandı komiklikten ziyade kara mizah şeklinde bir oyun.

HASAN HÜSEYİN – Sonra konuşuruz yemek yiyelim.

AYDIN CAN – O zaman şu taraftaki dükkânlara gidelim orada yeriz.

HASAN HÜSEYİN – Aklıma ne geldi aynı pastaneye gideceğiz. Börekleri gerçekten lezzetli ne dersin.

AYDIN CAN – Ne! Aynı börekçiye mi?

HASAN HÜSEYİN – Dinle bir kilo kıymalı patatesli peynirli karışık böreği paket isteyip paket yaptıracağız.

AYDIN CAN – Anladım hepsi toplam bir kilo olacak.

HASAN HÜSEYİN – İçecekleri de marketten alacağız.

HASAN HÜSEYİN – Haydi tamam pastaneciye espride yaparız. Börekleri biz beğendik, evdekilere de götüreceğiz dedik mi problem yok demektir.




AYDIN CAN – aldığımız börekleri parkta yeriz.

Hasan ve kardeşi kuzenlerinin borç verdiği para ile karınlarını iyice doyurmuş acil ihtiyaçları olan malzemeleri almışlardır. Kuzenlerinin verdiği siparişleri de alıp marangoza dönmüşlerdir.

Kuzenleri durumdan çok memnunlardır. Paranın bir kısmı kendilerine harcanmasına rağmen verdikleri borç parayı tam olarak alacaklardır. Hasan kardeşler kuzenlerinin marangozda kalabilirsiniz demelerine karşın oteli tercih etmişlerdir. 

HASAN HÜSEYİN – Otele geldiğimiz çok harika oldu, sen ne dersin aydın.

AYDIN CAN – Ben bu oteli beğeniyorum.

HASAN HÜSEYİN – Bazı otellerde yemek getirmek yasak ama burada kimse karışmıyor.

AYDIN CAN – Burada devamlı kalanlar bile varmış. Ranzaların arası ne kadar dar görüyor musun?

HASAN HÜSEYİN – Farkında olmama rağmen sokaktan bin kat iyi olduğu için söylemedim.

AYDIN CAN – Doğru söylüyorsun. Tuvalet sorunumuzda yok. Otelci tuvaletin bir alt katta olduğunu söyledi. 

HASAN HÜSEYİN – otelin karşı caddesindeki lokantalara malzeme satan fabrikanın yanında kaynakçılar var.

AYDIN CAN – Hasan birde gerçekten iş bulduğunu düşün.

HASAN HÜSEYİN – Dua edelim ve aramaya başlayalım.

AYDIN CAN – Kaynakçılara gidelim, belki başarırsın bir deneyelim.

                                  SON BÖLÜM

Hasan ve aydın bir kaynak atölyesinde gerçekten iş bulurlar. Kaynak atölyesinde kendilerinin kalabilecekleri yerde bulunmaktadır. Otele para vermekten de kurtulacaklar. Kısmen de olsa üzerlerine sarılan çemberi patlatmanın sevincini yaşamaktadırlar. İlk aylıklarını bugün alacaklar bakalım olaylar nasıl gelişecek, birlikte görelim.

HASAN HÜSEYİN – İçinde bulunduğumuz durumu karmaşık hale getirmek istemiyorum da bugün aldığımız bu paralar var ya bizim için çok önemli. 

AYDIN CAN – İşyerinde kalıyoruz diye bize baskılar fazlalaşırsa bu paralar bize hayat katacak.

HASAN HÜSEYİN – Gerçeği konuşmak gerekirse işyerimiz marangozda kalmaktan çok, çok iyi; neden dersen bu işyerinde sende kadrodasın ve işyerinin çalışanısın.

AYDIN CAN – Senin kadar yüksek olmasa da aylığım var para alıyorum. Aslında ben fuar stantları kurma konusunda tecrübeliyim. Bu işe yabancı değilim. Sadece kaynak yapamıyorum.

HASAN HÜSEYİN – Onu anlatmak istiyorum işte, geçen seferlerde kaldığımız işyerlerinde ben çalışıyordum sen yanımda kalıyordun, sorun oluyordu.

AYDIN CAN – Sığıntı gibi bir şey işte.

HASAN HÜSEYİN – Sen yanımda kaldığın için kadrolu işçi gibi çalışmasan da tedirgin olduğun için bana sürekli yardım ediyordun. Çalışıyordun ama para almıyordun.

AYDIN CAN – Her neyse şimdi işleri yoluna koyalım da sonra zor durumda kalmayalım.
HASAN HÜSEYİN – Yapılacak iş belli marangoza gidip aldığımız paraları geri verelim.

AYDIN CAN – Çok ilginç durumlar gelişiyor. Borç para al orada harca parayı geri ver, garip olaylar silsilesi sen ne dersin.

HASAN HÜSEYİN – Senin dediklerin doğru ancak bizim canımız kurtuldu. Hem onlar akrabalarımız bunu unutma… Ya tefecilerin eline düşseydik ne olurdu.

AYDIN CAN – Daha çok acayipliklerle karşılaşırdık. O zaman hemen aldığımız paraları geri ödeyelim. Yarım saatte yürüyerek gideriz.

HASAN HÜSEYİN – Geri kalanı da dikkatli bir şekilde harcayalım.

AYDIN CAN – Yaşantımızı devam ettirelim yeter; ben başka bir şey düşünmüyorum. Evlenme çoluk çocuk sahibi olmak bize çok uzak.  

HASAN HÜSEYİN – Kuzenlerimiz nasıl başarıyorlar.

AYDIN CAN – Boş ver. Marangoza yaklaştık vereceğimiz paraları ayır teslim edelim.

Kardeşler akrabaları olan marangoza gelirler. Marangozda müşteriler vardır. Hasan hüseyin ve aydın can müşteriler varken marangoza girmek istemezler. Marangozun civarında bir süre dolaştıktan sonra tekrar marangoza giderler. 

HASAN HÜSEYİN – Müşteriler olduğu için size uğramadık.

ALİ KADİR – Sizin gördükleriniz bizden önce başka bir marangoza gitmişler. Kuaför mobilyası yaptırmak için sipariş vermişler.




HASAN HÜSEYİN – ( Hasan hüseyin şaşkın bir ifadeyle) ne mobilyası!

ALİ KADİR – Bizim piyasada kuaförlere yapılan işlere kuaför mobilyası deniyor.

HASAN HÜSEYİN – Kuaförler camına kaynak yapılır yazıyor saçlara kaynak yapıyorlar. Nedeni de ekleme yapılır yazsalar karizmatik olmayacak demekteler.

ALİ KADİR – Her neyse siz nasılsınız. Kuaför açacaklarmış parayı başka bir marangoza peşin olarak ödemişler. Marangozda almış parayı kuaförlerinin mobilyalarını yapmıyormuş. Şimdi bize geldi ölçü almaya gideceğiz.

HASAN HÜSEYİN – Bizim piyasada da çok oluyor. Müşteri parayı peşin verince ustanın çalışma arzusu heyecanı enerjisi sevgisi kırılıyor. İşi yapamıyor nasıl olsa parayı aldım bir yere de kaçamaz diyor. Oysa parayı vermeseydi usta parayı almak için gece gündüz çalışacaktı. Birde araya başka müşteri girince kaparo aldığı müşteriyi unutup ona yöneliyor.

ALİ KADİR – Gelin yazıhaneye oturalım. Kardeşinde senin yanında çalışıyormuş doğrumu.

HASAN HÜSEYİN – Çalışıyor size olan borcumuzu da ödeyeceğiz.

MEHDİ – Getirdiniz mi paraları.

AYDIN CAN – Para önemli paraları teslim alabilirsiniz. 

MEHDİ – Mehdi paraları alıp diğer paralarının içine özenle yerleştirir.

ALİ KADİR – Size bir şey söyleyeceğim bunu kafanıza sokun. Söylediğim sözlerde haksızsam cevap verirsiniz. Siz ikiniz evlimi siniz!
Yok. Çocuklarınız var mı nerden olacak onlarda yok.

Şimdi iyi dinleyin. Mehdi ile benim çocuklarımız var. Ömür boyu masrafların hepsini siz yapacaksınız, siz bekârsınız biz evliyiz.  

MEHDİ – Kaç kere söyledim bunlar karı geçindiremezler diye.

ALİ KADİR – Bırakın şimdi gevezeliği de bir ziyafet çekelim. Nasıl olsa paranızda var işiniz iş. Hasan haydi aydını yanına al alışverişe gidin. Çabuk dönün.

MEHDİ – Tavuklar taze olsun; mehdi usta gönderdi dersiniz. Geçen sefer yanına yeşillik patates az koymuştu onu ayrı tabağa koydurun. Haydi, babam.

ALİ KADİR – Biriniz marketi halletsin biriniz lokantada paketleme işini o zaman çabuk gelirsiniz. Gecikmeyin.

(Aydın ve hasan alışveriş yapmak üzere marangozdan ayrılırlar.)   

AYDIN CAN – Buraya gelirken konuştuk

HASAN HÜSEYİN – Ne konuşmuştuk

AYDIN CAN – İşyerinde yatılı kalmanın zorluklarını

HASAN HÜSEYİN – Marangozu da görüyorsun daha kaotik bir durum.

AYDIN CAN – Onu bırak ta ali ne dedi duydun mu?

HASAN HÜSEYİN – Ben duydum sen duydun mu?

AYDIN CAN – Kendim utandım hiçbir şey diyemedim.

HASAN HÜSEYİN – Senin yaşadığın duyguları yaşadım. Şimdi biz kendi açımızdan bakıyoruz acaba gerçekten onlar mı haklı biz mi?

AYDIN CAN – Ne diyor; siz bekârsınız hiç evlenmeden hayatınızı geçirip gideceksiniz. Biz ise evliyiz daha iyi yaşamalıyız masrafları sürekli siz edin diyorlar.

HASAN HÜSEYİN – Biz ne diyoruz bekâr olduğumuz için evlenecek para biriktirmemiz lazım. Onlar nasıl olsa evlendi bize para daha çok lazım görüşündeyiz.

AYDIN CAN – Burada şu ortaya çıkıyor seni senden başkası kurtaramaz.

HASAN HÜSEYİN – Biz ikimiz onlardan en az on beş yıl geride değimliyiz?

AYDIN CAN – Gerideyiz.

HASAN HÜSEYİN – Aslında bu konuşmalar insanı akıllandırıyor.

AYDIN CAN – Akıllandırıp gözünü de açıyor.

HASAN HÜSEYİN – Gözünü açıyor dedin de bir şey aklıma geldi. Anlatmış olabilirim beklide konumuz ile ilgili dinle. Senin fuar işlerin vardı ya ben eski işyerindeydim. Bizim yanımızdaki dükkânı hatırlıyor musun?

AYDIN CAN – Oto tamircisini mi?

HASAN HÜSEYİN – Geçende oto tamircisinin sahibi bizi çağırdı gittim.

AYDIN CAN – Biliyorum hem sanatçıdır hem de müzik aletleri imalathanesi var. Televizyona bile çıkmıştı.

HASAN HÜSEYİN – Evet o iyi bildin, folklor öğrencileri ile birlikte proğram yapmışlar.

AYDIN CAN – Alçak gönüllü şakacı birisidir.

HASAN HÜSEYİN – Neyse anlatayım dinle. Yazıhanede konuşuyoruz. Bana oranın sahibi dedi ki evlenmeyi düşünüyor musun? Bende şu cevabı verdim: Sana yalan mı söyleyeceğim, önce içimi çektim kısmet dedim. ALLAH izin verirse evleneceğim diye cevap verdim.

AYDIN CAN – İyi cevap vermişsin kader her şeyi yönetiyor. Piyango gibi bir şey, bize piyango çıkmış. Piyango derken “olumsuz kötü piyango” demek istedim.

HASAN HÜSEYİN – Sanatçı fettah ne dedi biliyor musun?

AYDIN CAN – İnsan her şeye alışıyor biliyor musun? Seninle benim yapacağımız tek şey var. “kafalarımızı duvara vurmak”

HASAN HÜSEYİN – (Hasan gülerek aydına sorar) o kimin sözü nerden duydun?

AYDIN CAN – Alper söyledi. Sen fettah ne dedi onu merak ettim çok şakacıdır, bana çalışmazsanız karaya vurursunuz demişti.

HASAN HÜSEYİN – Sen ne dedin.

AYDIN CAN – Kara bizim için çok iyi; denize düşmek daha tehlikelidir dedim.

HASAN HÜSEYİN – İyi demişsin, ben bir şey anlatıyordum.

AYDIN CAN – Anlatıyordun.

HASAN HÜSEYİN – Oradaki oto tamircisi ustasına bakarak şöyle dedi. Siz evlenmek için çaba göstermenize gerek yok, beş sene daha sabredin, evlenmenize bile gerek kalmaz ne gerek var deyince oradakiler gülmeye başladı. Çoğu fettah günaydını onayladı. Yaşlanan birisinin evlenmesine gerçekten gerek yok dediler.

AYDIN CAN – Benim anladığım kadarıyla bir an önce evlenin çok geç kalmışsınız açın gözünüzü demek istemiş.

HASAN HÜSEYİN – Ben bir şey söylemek istiyorum bu konuya noktayı koyacak bir söz. Bugün banim evim arabam işim yazlığım özcümle; param olsa bir ay içersinde evlenirim.

AYDIN CAN – Marangozda ziyafet bekliyorlar acele edelimde sorun olmasın. Hem de kendi işyerimize geri gideceğiz.

HASAN HÜSEYİN – İşyerine gecede gitsek olur, sorun yok.

Hasan ve aydın kardeşler kuzenlerine istedikleri ziyafeti çektikten sonra işyerlerine doğru giderler. Kazandıkları paralar azalmış durumdadır. Çünkü hem geçen sefer aldıkları paraları verdiler hem de yeni masraflar ettiler.

Not: Sizce kuzenlerimi haklı hasan kardeşler mi? Hangi perspektiften bakıldığına mı bağlı değerlendirin ve karar verin sizin kararınız en doğrusu olacaktır.




KARAGÖZ



KUKLA



BUBBLE



SİHİRBAZ



ATEŞBAZ



JONGLÖR



FAKİRİZM










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder